21.YÜZYILDA ÇANAKKALE RUHU YAŞATILMALIDIR.

Çanakkale Zaferinin 99. yılında Nazilli Türk Ocağı Yönetim Kurulu bu sebeple bir basın açıklaması yayınladı. Yapılan basın açıklamasında;

İMPARATORLUĞUN KALBİ İSTANBUL
Çanakkale savaşı sadece bizim tarihimizin değil, yakın dünya tarihimizin en önemli savaşlarından biridir. Osmanlı Devletini işgal etmek, parçalamak isteyen İtilaf Devletleri her zaman Çanakkale Boğazını geçip imparatorluğun kalbi olan İstanbul’u ele geçirmek istemişlerdir. Bu sebeple I. Dünya savaşının patlaması, bu isteklerini gerçekleştirmek için bir fırsat oluşturmuş ve Çanakkale’de saldırıya geçmişlerdir. Günümüzde olduğu gibi Türk –  İslam coğrafyasındaki sosyal, etnik ve her türlü  fitnenin içinde olan İngiltere ile Fransa hemen işbirliğine gitmişlerdir.

DÜNYANIN GÖZÜNDE HASTA ADAM
03.Kasım.1914 – 18.Mart.1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazında Deniz Savaşı olarak 25. Nisan. 1915  – 8/9.Ocak.1916 tarihleri arasında sürmüş olan Çanakkale Muharebeleri kahraman Mehmetçiğimizin adını tarihimizin şerefli sayfalarına yazdırmıştır. Bundan 99 yıl önce 18. Mart sabahı, o güne kadar Akdeniz’in gördüğü en güçlü donanmayı meydana getiren İtilaf Devletleri başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Çanakkale Boğazına saldırdı. İstanbul’da yaşayan gayrimüslimler ise sanki 12 saat sonra itilaf donanması İstanbul’a gelecek düşüncesiyle sevinç içindeydiler. Yüzyıllar boyu Osmanlının ekmeğini yiyen, saygı ve hoşgörü gören bu insanlar Devletlerinin bu kötü durumunda yanında yer almadılar. Çanakkale Savaşları dünyanın gözünde “hasta adam” denilen koca bir devletin var olma savaşıydı. Bu gayrimüslimler ileriki yıllarda Osmanlı Ordusunu doğuda arkadan vuracak kadar ileri gideceklerdir.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
Çanakkale’deki Osmanlı Ordusu 18 Mart’tan bir gece önce Nusret Mayın Gemisi,  boğazın girişine hiç akla gelmeyecek şekilde mayınları Ertuğrul Koyu’na  kıyıya paralel olarak döktü. İngiliz Ordusuna bağlı mayın tarayıcılar boğazı dikine kontrol etmiş mayınları tespit edememiştir. Bu mayın tarayıcılar mağlubiyetin sorumlusu ilan edilerek kurşuna dizilmişlerdir. İtilaf Devletlerinin ünü büyük zırhlı savaş gemileri mayınlardan ve kıyıdan yapılan ateşten ilerleyemedi. Bazıları battı, bir çoğu ağır yara aldı. Mesela, 18 Mart günü Bouvet zırhlısı mayına çarpmış, 639 personeliyle sulara gömülmüştür. Akşama kadar süren Deniz Savaşında İtilaf Donanması 17.30 sularında geri çekilmiştir. Osmanlı Ordusu kıyıdan batan gemilerdeki panikleyen can derdine düşmüş İtilaf askerlerine ateş açmamıştır. Diğer gemilere ateş açılmıştır. Günümüzdeki küresel gücün silahlı birlikleri ise masum insanlara, çocuklara ve yaralılara acımasızca ateş edebilmektedir.    Bu savaşlar sonunda yabancılar “Çanakkale Geçilmez “ ifadesini kullanmışlardır. Çanakkale Savaşları 25.Nisan.1915’ten sonra Kara Savaşları olarak sekiz ay daha sürmüştür.

BAĞIMSIZLIK SAVAŞININ TEMELLERİ
Çanakkale Savaşlarında İtilaf Devletleri  durdurulmasaydı Çarlık Rusya’sı yardım alacağı için yıkılmayabilirdi. Savaşın 4 yıl sürmesi, 1917 Bolşevik İhtilalinin de gerçekleşmesine neden oldu. I. Dünya savaşı daha erken bitebilirdi. I. Dünya Savaşının 4 yıl sürmesi Osmanlı, Çarlık Rusyası ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları’nın yıkılmasına sebep olmuştur. Tarihin en büyük teknolojisine ulaşan, bu teknoloji ile her şeyi halledeceğini sananlar savaş alanlarında göğüs göğse hiçbir çarpışmayı zafere dönüştürememiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Çanakkale Zaferi Türk Askerinin ruh karakterini gösterir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur. . Çanakkale Zaferi, büyük milletimize Mustafa Kemal Atatürk gibi kahramanı hediye etmiştir. Aziz Milletimizin vatan evlatlarının başlatacağı Bağımsızlık Savaşının temelleri bu savaşlarda atılmıştır.
18 Mart  Çanakkale Zaferini bizlere armağan eden aziz Şehitlerimizin ruhları şad olsun.

TÜRK OCAKLARI DERNEĞİ NAZİLLİ ŞUBESİ YÖNETİM KURULU