Daha sonra ayın konuşmacısı Ebru Hocası Asuman ÜNAL, “Ebru” konusunda Ocaklı hanımlara hitap etti. Geleneksel el sanatlarımızdan “Ebru”  konusunda hanımların büyük ilgi göstererek dinlediği Asuman ÜNAL, özet olarak, “Kâğıt süsleme sanatlarının en önemlilerinden biri olan Ebru bütün Osmanlı sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden etkilenen bir sanattır. Ebru; kelimenin kökeni Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen “ebri” den gelir ve renklerin suyla dansının yarattığı bir ahenktir. Geleneksel Türk Ebru sanatında kullanılan malzemeler:

Su :Kitre, deniz kadayıfı boy tohumu ve sahlep gibi suyun yoğunluğunu sağlayacak doğal maddeler ile karıştırılır. Su kireçsiz ise dinlendirilmiş musluk suyu olabilir. Eskiler yağmur suyu kullanırmış. Tercihen saf su kullanılmalıdır.

Toprak boya : Ebruda kullanılan boyalar eskiden doğada bulunan topraktan elde edilirmiş. Bu toprak ezilir elekle elenir ve suda süzülerek kullanıma hazır hale getirilirmiş. Günümüzde ezilmeye hazır halde ezilmiş boyalar kullanılmaktadır. Toprak boyalar mermer ve el taşının yardımıyla ezilerek macun kıvamına getirilerek kullanılır.

Öd :Öd genellikle büyük baş hayvanların safrakesesinden elde edilir. Safrakeseleri delinir ve içindeki öd süzülerek bir kapta toplanır, benmari usulü kaynar suda 20 dakika bekletilir.

Kitre :Ebru yapımında kullanılan suyun belli bir yoğunluğa sahip olması ve özel olarak hazırlanan boyayı üzerinde tutabilmesi gerekmektedir, her hangi bir suyla ebru yapılamaz. Ebrunun suyuna bu özelliği veren maddenin ismi kitredir. KitreTürkiye‘nin güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir dikenin(geven) özsuyudur. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır. Kabuk şeklinde olan kitre aktarlarda satılmaktadır. Ebrunun suyu hazırlanırken saf suyun içine belli ölçülerde kitre konulur. Su ağzı kapalı bir kapta bu şekilde bir süre bekletilir. Belli zaman aralıklarıyla mıncıklanarak eriyen kitre özünün dağıtılması gerekir. Suyun yeterli yoğunluğa ulaşmasından sonra, içinde kalan erimemiş kitre kalıntılarını ayırmak için, ebru suyu iyice süzülmelidir. Kitre ebru yapımında kullanılan, suyun belli bir yoğunlukta olması için suya karıştırılan maddelerden biridir.

At kılı :Fırça yapımında kullanılan at kılları tercihen yaşlı atların yelelerinden yada kuyruklarından elde edilir.At kılı tercih edilmesinin sebepleri gözenekleri nedeniyle boyaların fırçadan bir vuruşta dökülmemesidir. Böylece bütün yüzeye eşit büyüklükte ve miktarda boya dökülebilir.

Fırçada gül dalı kullanılması: Gül dalının esnek olması, kolay küf tutmaması sebebiyledir.

Zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru, geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanattır.” bilgisini verdi.

Saat 12.00 de toplantıya son veren Ocaklı hanımlar, 01.05.2010 günü saat 10.00 da tekrar Mayıs ayı Kahvaltılı Toplantıda buluşmak temennisiyle ayrıldılar.