Türk Ocakları Karabük şubesi ve Türkiye Günlüğü Dergisi işbirliği ile gerçekleşen Safranbolu Türk Düşünce çalıştayı 2-4 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşmiştir.

Dış politika, siyaset, idare, kimlik ve devlet ana başlıkları üzerinden milli bir dünya görüşünün geleneksel ve modern imkânları tartışılmıştır.
Ülkemizin iç ve dış politik hayatında yaşanan gelişmeler, tarihi tecrübe, yerel dinamikler, küresel tehdit ve imkânlar çerçevesinde değerlendirilerek, gelecek perspektifleri üzerinde görüş alış verişinde bulunulmuştur.

Türk demokrasisinin siyaset ve bürokrasi ekseninde yaşadığı gerilimlerin mahiyet ve tarihi sebepleri üzerinde durulmuş, bu gerilimlerin aynı zamanda daha iyi bir demokrasi için imkanlar da barındırdığı sonucuna varılmıştır.

Milli birlik, toplumu oluşturan bütün kesimlerin ortak bir gelecek tasavvurunda uzlaşmasına bağlıdır. Bunun için, öncelikle Türkiye’de devlet-millet ilişkisinin demokratik bir hukuk zemininde geliştirilmesi, bu çerçevede temel hak ve hürriyetlerin güçlendirilmesi ve vatandaşlar arasında her türlü ayırımcılığın ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Çalıştay sırasında gerçekleşen ve heyetimizi derinden etkileyen mühim bir hadise hakkındaki düşüncelerimize de tarihe not düşmek bakımından bildirimizde yer vermek istiyoruz. Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU’nun dedelerinden kalma bin yıllık vatanına girişine izin verilmeyişini ve bu esnada cereyan eden hadiseleri şiddetle telin ediyoruz.

Safranbolu Türk Düşünce Çalıştayı