Türk Ocakları Salihli Şubesi tarafından 2012 yılında kutlanan 100.yıl anısına yaptırılan “Türk Ocakları 100. Yıl Anıt Çeşmesi” 3 Mayıs Türkçüler Günü’nde, Genel Sekreter Yardımcımız Osman Oktay’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Törene Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, siyasi parti temsilcileri, İzmir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Recep Kök ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Salihli Türk Ocağı Başkanı Ersin Aybar, çeşme için yer tahsisini yapan önceki Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Uğur Okay, çalışmaların tamamlanıp açılışa hazırlanması için yardımlarını esirgemeyen yeni Belediye Başkanı MHP’li Zeki Kayda ve maddi katkı yaparak destek olan iş adamları ile emeği geçen herkese teşekkür etti. Aybar, çeşmenin, 3 Mayıs Türkçüler Günü gibi anlamlı bir günde açılıyor olmasının kendisini ve Salihli Türk Ocağı’ndaki Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarını ayrıca heyecanlandığını dile getirdi. Aybar, tören alanına gelen kalabalığı aynı gün düzenledikleri Konferans ve 3 Mayıs Şölen yemeğine davet ederek sözlerini bitirdi.

Osman Oktay: “Dilerim bu çeşmenin suyu kesilmez ve taşı bengi taş, suyu bengi su olup akar, akar, akar…”

Genel Merkezimiz adına100. Yıl Anıt Çeşmesi açılış törenine katılan Genel Sekreter Yardımcımız Osman Oktay ise  yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Tarih boyunca yerleşim yerlerinin su kenarlarına yapıldığı malum. Çünkü su hayattır.  Bununla birlikte su, yalnızca hayatımızı idame ettirmemiz için elzem olan bir nesne olmanın yanında edebiyattan mimariye, musikiye kadar günlük hayatımızın her alanına girmiş, şarkılara türkülere konu olmuş, ressamlar tarafından bin bir hali ile resmedilmiştir.
Su ikram edenlere “Su gibi ömrün olsun” ya da “Su gibi aziz ol” deriz. Su temizdir, azizdir. Cenab-ı Allah Furkan Suresi’nde “Biz, ölü olan toprağa can vermek, yarattığımız nice hayvan ve  insanın susuzluğunu gidermek için gökten tertemiz su indirdik” buyuruyor. Atalarımız bu tertemiz suyun kıymetini bilip su hayrının en güzel hayırlardan biri olduğunu fark ettikleri için yerleşim yerlerinde ve gittikleri her yerde, hatta dağ başlarında bile kuyular açmış, bentler yapmış, suyolu, çeşme, şadırvan, hamam gibi tesisler kurmuşlardır.
Malum olduğu üzere dinimizde   “Sadaka-yı cariye” yani kesintiye uğramadan devam eden hayır vardır ki öldükten sonra bile üç kişinin sevabının kesilmeyeceği bildirilmiştir. Bu üç kişi, hayırlı bir evlat, faydalı bir ilim ve insanlara yarayışlı bir eser bırakanlardır. Çeşmeler de bu yararlı eserlerden biridir. Bu faydalı eserin yapılmasına önayak olan Türk Ocağı Salihli Şubesi yetkililerinin ve bir zerre bile olsa katkıda bulunanlar İnşaallah öldükten sonra bile sevap kazanmaya devam edeceklerdir.
Bugün Anadolu coğrafyasında Selçuklu ve Osmanlı atalarımızdan kalma sekiz yüz yıllık, bin yıllık çeşmelerimiz var. Bunlara örnek olarak Sivas Gök Medrese, Konya Sahibata Camii, Afyon Çay Medresesi, İstanbul Silivrikapı’daki Davutpaşa Çeşmesi ve 3. Ahmet Çeşmesi gibi daha pek çok çeşme sayabiliriz. Tabii bunların yanında suyu kesilmiş ama taşları kalmış pek çok çeşme kalıntısına da rastlamışızdır.  
Dilerim, şimdi 102 yıllık bir çınar olan ve 2012 yılında kutladığımız 100. Yılı vesilesiyle Türk Ocakları adına yapılan bu çeşmenin suyu kesilmez ve taşı bengi taş, suyu bengi su olup Türklük misali ebediyete kadar akar, akar, akar…”