Anadolu Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden ve önceki dönem Milli Eğitim Bakanlığı adına Münih Başkonsolosluğu nezdinde Eğitim Ataşesi olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Çakır; Eskişehir Türk Ocağı tarafından düzenlenen Perşembe Sohbetleri kapsamında bir konferans verdi. Prof. Çakır „Yurt Dışında Eğitim: İmkânlar – Fırsatlar“ konusundaki konferansta, yurt dışında eğitimin sağladığı çeşitli avantajların olması nedeniyle, aileler ve öğrenciler için cazip bir seçenek olduğunu söyledi.
Yurt dışı eğitimin tercih edilmesinin nedenleri
Yurt dışında öğrenim görülen üniversitelerin sahip olduğu akademik imkânlar ve kalite sayesinde öğrencilerin prestijli üniversitelerde eğitim almalarının önünü açılmaktadır. Bunun yanı sıra, uzmanlık gerektiren alanlarda öğrenim ve ileri araştırma olanaklarına erişim sağlanabilir.
Öğrenciler öğrenim gördükleri ülkede sadece ülkenin yabancı dilini öğrenmekle kalmayıp, gerek yaşadıkları ülkenin gerekse bu ülkeye başka ülkelerden gelen diğer öğrencilerin farklı kültürleri deneyimleme ve uluslararası iletişim ağı oluşturma fırsatları bulunmaktadır. Bu iletişim ağı sayesinde öğrenimden sonra da ilişkiler devam ettirilebilmektedir.
Alınan diplomaların uluslararası geçerliliği bulunmakta, geniş iş fırsatları ve daha yüksek maaş avantajları sağlamaktadır.
Yurt dışında bir üniversitede öğrenim gören öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkıları bulunmaktadır. Bu gelişim özellikle öğrencilerin bağımsız hareket edebilmesi, kendi başına karar alıp hayata geçirebilmesi, farklı durumlara adaptasyon yeteneği ve özgüven gelişimi şeklinde açıklanabilir.
Öğrenciler sahip oldukları sosyal ve ekonomik avantajları kullanarak yurtdışında bir üniversitede eğitim alabilirler. Bu eğitim Türkiye’de altyapı sorunlarını henüz çözemeyen devlet veya vakıf üniversitelerine alternatif bir seçenek olabilir; ayrıca öğrenciler, bu yolla farklı bakış açıları kazanabilir. Türkiye’de harcayacakları öğrenim maliyetini yurt dışında bir üniversitede öğrenim için kullanabilirler.
Yurt dışında eğitim görmenin öğrenciler açısından ilham verici motivasyon nedeni olabilir. Kendilerinden önce yurt dışında öğrenim görenlerin destansı başarı hikâyeleri ve unutulmaz deneyimleri, yurt dışı eğitim almayı teşvik eder.
Yurt dışında alınan eğitimin Türkiye’deki denkliği
Prof. Çakır, yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenlerin öncelikle Türkiye’de ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına katılmaları ve bu sınav sonunda bir yükseköğretim programına yerleştirilmeleri gerektiğini belirtti. Öğrencilerin yurt dışında da Türkiye’de yerleştirildikleri programlar ve bu programların muadili programlarda yükseköğrenim görebileceklerinin altını çizdi. Ayrıca, öğrencilerin yurt dışında bir üniversiteye kayıt yaptırmadan önce, bu üniversitelerin Türkiye’de diploma denkliklerinin olup olmadığını da YÖK’ün ilgili sayfasından araştırmalarını, mezuniyet sonrasında mağdur olmamaları açısından önemli olduğunu belirtti.
Vize işlemleri ve Türk temsilcilikleriyle ilişkiler
Prof. Çakır konuşmasına devamla; öğrencilerin yurt dışında bir programdan kabul aldıktan sonra, vize başvurusunda bulunmalarını, vizeyi aldıktan sonra gittikleri ülkelerde öğrenci vizesini oturma iznine çevirtmelerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışı temsilcilikleri ile (Başkonsolosluklar ve Eğitim Ataşelikleri) irtibata geçmeleri gerektiğinin önemine değindi. Öğrencilerin hususi pasaport (yeşil renkli pasaport) ile de olsa, vize almadan yurt dışına çıkmalarının sakıncalarına değindi.
Yabancı dil hazırlık eğitimi ve burslar
Dil yeterliliği olmayan öğrencilerin, yabancı dil programlarına katılarak dil eğitimi alabileceklerini, öğrencilerin dil öğrenmek, öğrenim görmek istedikleri üniversiteleri yerinde görmek için da özel vize başvurusunda bulunabileceklerini belirten Çakır, özellikle her ülkenin, hatta her eyaletin ve üniversitenin kendine özgü şartları olduğunu, ayrıntılı bilgileri ilgili üniversitelerin internet sayfalarındaki uluslararası öğrenci sayfalarından edinmenin mümkün olduğunu belirtti.
Öğrenciler gerek yurt dışından gerekse Türkiye’deki farklı sivil toplum kuruluşlarından burs alabilecekleri gibi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşlarına sağladığı kredi ve burslardan yararlanabileceklerini belirtti.
Etkinlik karşılıklı soru ve cevaplardan sonra Ocak Başkanımız Prof. Dr. Nedim ÜNAL ŞÜKRAN BERATI takdiminin ardından katılımcılara çay ikramı ile sona erdi.
https://www.youtube.com/watch?v=8n16sikfU6k&ab_channel=ESK%C4%B0%C5%9EEH%C4%B0RT%C3%9CRKOCA%C4%9EI