Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetleri’nin bu haftaki konukları, hiciv şairimiz Rasim Köroğlu, müzik öğretmeni ve bağlama virtüözü Muharrem Atabay, müzik öğretmeni Aslı Karanfil, Mikail Oflaz ve Hatice Şensoy’du.
Büyük usta Rasim Köroğlu’nun Türk şiirinde hiciv sahasının önemi, cemiyet hayatımızdaki yeri ve tarihi seyrine dair değerlendirmeleri ve eğlenceli üslubu konuklara çok keyifli dakikalar yaşattı. Köroğlu’na göre hiciv yaşanmışlıklar üzerine inşa edilir ve şair ya kendisini ya da toplumu rahatsız eden fiiller ve bunların faillerini hedef alır. Sonuçlarını da çok düşünmeden yapılan bu taşlama faaliyeti çoğu zaman şairin başına dert olur, ama toplumun cesur sesi olmaya devam ederler.
Sayın Rasim Köroğlu, hiciv sahasının ve aşıklık geleneğinin yaşayan veya rahmete yürümüş ustalarından örnekler vermekle kalmamış, kendi yaşadığı sıra dışı durumları, söz ustalığı, yerinde jest ve mimikleriyle süsleyerek geceyi adeta şölene çevirmiştir. Bu olaylar için yazdığı pek çok hiciv şiirini seslendiren Köroğlu’nun, insanların canını yakan bir esnafa beddua niteliğinde kaleme aldığı aşağıda birkaç kıtasını verdiğimiz
“Dürzü” şiiri keyifle dinlenmiştir.
Senin de yüzün hiç gülmesin dürzü,
Görmesin ceplerin parayı pulu,
Delinsin dipleri dolmasın dürzü.
Etrafını sarsın bütün arsızlar,
Kredi kartını çalsın hırsızlar,
Senin gibisine yürek mi sızlar,
Dostların derdini bölmesin dürzü.
Hastalık imamı yatağa tıksın,
Müezzin senelik izine çıksın,
Musalla taşını ürüzgar yıksın,
Kimse namazını kılmasın dürzü.
Rasim sana derin bir mezar açsın,
Onun da altından fay hattı geçsin,
Her sene sallansın, her sene göçsün,
Arayan kabrini bulmasın dürzü.
Gecenin hiciv Türküleri faslında ise kıymetli sanatçı dostlarımız Muharrem Atabay, Aslı Karanfil, Mikail Oflaz ve Hatice Şensoy, Aşık Mahsunî, Kazak Abdal ve Dertli gibi şairlerimizin sözlerini taşıyan muhteşem Türkü örnekleri sunarak hissiyatımızı zirveye taşıdılar. Özellikle bağlama üstadı Muharrem Atabay’ın sazını kullanma tekniği ve hisli icraları gecenin güzelliklerindendi. Şair Mehmet Ali Kalkan da gerek şiirleri gerekse tatlı müdahaleleri ile sohbete renk kattı. Gece Rasim Köroğlu’nun, kültürümüzün temel taşıyıcıları olan şiirlerimize ve Türkülerimize özellikle genç nesillerin sahip çıkması gerektiğine dair yerinde tespitleriyle nihayete erdi.