Eskişehir Türk Ocağının 8 EKİM 2026 tarihli Perşembe sohbetine, ESOGÜ Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Duygu DAĞILGAN “Klasik Dönem Osmanlı Gündelik Hayatından Kesitler” başlıklı konuşması ile konuğumuz oldu. İlgiyle takip edilen programda özetle şu hususlar dile getirildi.
Çağımızda gündelik hayat koşturmacası içinde göz ardı ettiğimiz maneviyatımızı hatırlatarak konuşmasına başlayan Dr. Dağılgan, tarih ilminden bir kesit olarak Osmanlı gündelik hayatına ibretlik ve hikemi açıdan bakmak gerektiğini vurguladı. Klasik dönem Osmanlı toplumu gündelik hayatı üzerine yapılan konuşmada, ilgili kavramın bilimsel karşılığı, Osmanlı toplumunun yapısı, konuyla ilgili çalışmak isteyenlerin başvuracağı tarihi kaynakların neler olduğu hakkında bilgi veren Dr. Dağılgan, Osmanlı mahallesi, giyim-kuşam kültürü, meslekleri, pazarları, mezarları, Osmanlı dönemi kullanılan eşya türleri, Osmanlı’da ailenin önemi ve eğlence hayatının niteliği açısından çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Zamanın daha yavaş aktığı, dünya üzerinde mobilitenin çok daha az olduğu, gündelik hayatın güneş ışığına göre ayarlandığı gibi Klasik dönem Osmanlı dünyası hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Dağılgan, Konuşmasını Osmanlı kırsalında gündelik hayat ve seyahatnamelerden Osmanlı sultanları ve insanları üzerine örnekler vererek açtı.
Osmanlı şehrinin temel yapıtaşı olan “mahalle” kavramına özellikle vurgu yapan konuşmacı, bu mahallerin bir şahsiyeti olan Osmanlı insanının nasıl mahalle ile bütünleştiğini ve ailesinden sonra en önemli bir sosyal mekanizma olan mahallenin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik özelliklerinden bahsetti. Osmanlı reayasının kırsal kesimine de değinen konuşmacı, eker biçer köylü kesimin Osmanlı ekonomisi için öneminden ve emeğinin değerine değinerek konar-göçer reayanın da devletle ilişkisi hakkında gözlemlerde bulundu. Dr. Dağılgan, gündelik hayat konusunda bir kaynak değeri olan, yabancı ve yerli seyyahların kaleme aldıkları seyahatnameleri konu bağlamında ele alarak konuşmasını tamamladı.
Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından Şube Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet TOPAL’ın şükran beratı takdimi ile gece sona erdi.
https://www.youtube.com/watch?v=yDdSLiVbgQM&t=457s





