“Biz diyoruz ki Türkiye’de 79 milyon Kırım Tatar nüfusu var”

Kırım Türklerinin Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde konferans verdi.

Ocak Başkanımız Prof. Dr. Nedim Ünal’ın, moderatörlüğünü yaptığı konferansta Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, hayatı, sürgünler, milli mücadele, Kırım’ın işgali, İslam ülkelerinin tutumu ve Türkiye’nin rolüne ilişkin konuştu.

Kırım Tatarlarının yaşadıklarını Türkler alemi içinde hiçbir alemin yaşamadığını ifade eden Ocak Başkanımız, Kırım Sürgünü deyince sadece 18 Mayıs sürgünün hatırlandığına dikkat çekerek 18 yüzyıldan itibaren Kırım Tatarlarının zorlu bir mücadele içinde olduklarını vurguladı.

Üç büyük göç ile Kırım’ın insansızlaştırılmak istendiğini kaydeden Başkanımız, “Bu küçük ve büyük adamın sürgüne tabi tutulan sadece kendisi değildi; annesi babası da sürgün edilmişti” dedi.

Daha önce Kırımoğlu’nun ailesinin sürüldüğünü ve ikinci cihan harbi öncesi Kırım’a geri döndüğünü ifade ederek, Kırımoğlu’na hitaben “Yedi aylıktan itibaren vatan için mücadele eden, kendini, yüreğini bu millet için, can Kırım için adayan bir bedenden bahsediyoruz. Sovyetin tankı, baskıları vız geliyordu. İnsan ırkının tahammülün olmadığı işkencelere tahammül ediyordu. Selam olsun yolbaşçımıza” dedi.

“Biz diyoruz ki Türkiye’de 79 milyon Kırım Tatar nüfusu var”

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuşmasında, gecen yıl Ankara’da düzenlenen DKTK genel kurulunu ve burada alınan kararlarına değinerek bu kararlarda DKTK toplantılarının Kırım Tatar diasporasının yaşadığı ülkelerde olacağını kararlaştırdıkları hatırlattı.

Eskişehir’in önemini ifade eden Kırımoğlu, Kırım yarımadası ilk işgal edildiğinde çoğu Kırım Tatarlarının Turkiye’ye ve Eskişehir’e hicret ettiğini kaydetti.

Dördüncü oturumu bildirinin yayınlanacağının da kaydeden Kırımoğlu, “‘Türkiye’de ne kadar Kırım Tatar nufusu var’ diye soruyorlar. Bazıları üç milyon bazıları 5 milyon diyor. Biz diyoruz ki Türkiye’de 79 milyon Kırım Tatar nüfusu var” dedi

Daha sonra Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, çok zor şartlarda yaşadığı sürgünleri anlattı. 1976 yılında hapishanede kamplarda propaganda yaptığına yönelik suçlamalara maruz kaldığını kaydeden Kırımoglu açlık grevi yapıldığını dönemde 303 gün devam edildiğini anlattı.

Burada iki buçuk metrelik bir duvar içinde hergün bir delikten fare çıktığını ve belli bir vakitte çıktığını anlatan Kırımoğlu o zamanlar ona baktığında saatin kaç olduğunu zamanı öğrenebildiğini anlattı.

“Hiçbir zaman Sovyet propagandası etkisinde kalmadılar”

Kırımoğlu, Ünal’ın Kırım ve bu vatan aşkını nasıl edindiğine yönelik sorusu üzerine Kırım Tatar gençlerinin zihniyetlerinin, terbiyelerinin esas olarak evlerinde geliştiğini ifade ederek, “hiçbir zaman Sovyet tesirinde kalmadılar. Bizim çocuklarımız hiçbir Sovyet propagandasına teslim olmadı” diye vurguladı.

O dönemlerde camiye dahi gidilemediğini, Kırım Tatarlarına yönelik buralarda da propaganda olduğunu anlatan Kırımoğlu, tek eğlencelerinin akşamları birbirlerine misafirliğe gidildiğini ve burada da en önemli konunun Kırım Tatarlarının neler yaşadığı üzerine olduğunu kaydetti. Bu şekilde vatan millet kavramının önemi kavrayarak yaşadıklarını belirtti.

Kırımoğlu, Kırım Tatar Gençlik teşkilatında yaptığı çalışmalardan da söz ederek, 1961 yılından itibaren gençliği ve eğitim hayatında karşısına çıkartılan engelleri ve bu süreçte yaşadıklarını dile getirdi. Kırımoğlu, güvenliğinin sağlayamayacağı gerekçesiyle üniversiteye kabul edilmediğini anlattı.

1979 yılında hapiste Sürgünde iken eşi Safinar hanım ile tanıştığını ve ilk çocuğunun Sürgünde dünyaya geldiğinin hatırlatılması üzerine Kırımoğlu, eşi Safinar hanımdan bu süreçte kendisinden olan bitenler üzerine malumat aldığını belirterek Safinar hanımın aktivistlerin teşebbüsünde de katkı sağladığını anlattı.

1986 Kırım Tatar Milli Hareket teşkilatının kuruluş süreci hakkında da konuşan Kırımoğlu, milli hareketini katılımcılara anlattı.

Kırımoğlu, ilk Kurultayın Kırım Tatar diasporasının yaşadığı yerlerde gerçekleştirildiğini belirterek bu Kurultayın rolünün önemini vurguladı.

1998 den bu yana Ukrayna meclisinde Kırım Tatarlarını temsil eden Kırımoğlu, şuan DKTK başkanı Refat Çubarov’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kırım Tatar Halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ‘Rusya’nın Kırım’ın işgalini bekliyor muydunuz?’ sorusu üzerine, “21 yüzyılda tanklar ile başka bir ülkeye girip o ülkeyi işgal edeceği kimsenin aklına gelmezdi” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmalar söz konusuyken bunun kimsenin aklına gelmediğini kaydeden Kırımoğlu, Kırım’da referandum öncesi ve o süreçte yaşananları katılımcılara anlattı.

İşgalden sonra İslam ülkelerinin ilgisinin bekledikleri gibi olmadığını vurgulayan Kırımoğlu, İslam ülkelerinin çekimserliğini eleştirerek, İslam ülkelerindeki Rus propagandasına da dikkat çekti.

Türkiye’nin Kırım’ın işgalini hiçbir zaman tanınmayacağını her şekilde dile getirdiğini anımsatan Kırımoğlu, o dönemde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve bu görüşmede Türkiye’nin Karadeniz filosu gemilerinin Kırım’a yakın geçirilmesini talep ettiğini Erdoğan’ın ise bu konuda NATO kararlarının önemli olduğunu söylediğini bildirdi.

Erdogan’ın bu görüşmede ayrıca Montre antlaşmasını hatırlattığın ifade eden Kırımoğlu, Erdoğan’ın “AB yaptırımlarına katılamıyoruz çünkü üyesi değiliz” dediğini bildirdi.

İşgal sürecinde Ukrayna’ya gelen bazı gazetecilerin Kırım Tatarlarının bu durumdan memnun olduğunu öne süren haberler yaptığını belirten Kırımoğlu, bu gazetecilerei eleştirdi.

“Türkiye bizim için çok önemli ve burada ciddi bir diasporamız var” diyen Kırımoğlu, dünyanın çeşitli yerlerinde yasayan Kırım nüfusunun Kırım Tatarlarının Milli kimliklerini korumak için hem de kendi vatanları için çalışmalarını yapmaları açısından önemli olduğunu belirtti.

“En büyük amacımız elbette Kırım’ı işgalden kurtarmak ama bununla paralel olarak diğer problemlerimiz de var. Kırım’ı terk ederek Ukrayna’ya yerleşen insanlarımız 20 bini buldu” ifadesini kullanan Kırımoğlu, “İşgal çok sürmeyecek ve döneceğiz ama işgalden kurtulana kadar bazı problemlerimiz çözülmesi gerek. Ukrayna’ya göç eden insanlarımız tamamen yerleşemiyorlar çünkü bazı sorunlar var” diye konuştu.

Kırım Tatarlarının Milli kimliklerini kaybetmemesi için belli çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Kırımoğlu, okul ve çocuk yuvalarının açılmasının önemine işaret etti.

Kırımoğlu, günümüzde birçok Kırım Tatarının kayıp olduğunu kaydederek, Ervin İbragimov’un 25 Mayıstan bu yana kayıp olduğunu dile getirdi. Kırımoğlu, maalesef bu cinayetlerin devam ettiğini bildirerek bazılarının cesetlerinin bulunduğunu bazılarının ise hiçbir şekilde ortada olmadığına dikkat çekti.

İbragimov’u kimin kaçırdığının ortada olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, İbragimov ile ilgili DKTK yönetim kurulu tarafından ayrı bir müracaatın kabul edildiğini de bildirdi.

Ocak Başkanımız Prof Dr. Nedim Ünal ise konferansın kapanışında, Kırım Tatar milli davasını hücrelerinde hissettiğini dile getirerek bu mücadeleyi hissetmeye devam edeceklerini bildirdi.

Konferans sonrasında Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Eskişehir Kırım Derneği üyesi Hüseyin Avni Töre, Eskişehir Nogay Derneği Başkanı Faruk Karatay ve Eskişehir Dernek Başkanı Evren Olcay hediyelerini takdim etti.

Konferans sonrasında DKTK delegeleri sahneye çıkarak toplu fotoğraf çektirdi.